Održana konferencija za medije uoči početka MOVE Weeka u Karlovcu

Današnji desetogodišnjaci živjet će pet godina kraće od svojih roditelja- upozorila je dr. Biserka H

Današnji desetogodišnjaci živjet će pet godina kraće od svojih roditelja- upozorila je dr. Biserka Hranilović uoči MOVE Weeka koji započinje 29. rujna. Riječ je o najvećoj europskoj kampanji promocije tjelesne aktivnosti i zdravlja, koja se već treću godinu za redom održava svakog prvog tjedna u listopadu.

Čak 600.000 smrtnih slučajeva godišnje se bilježi u Europi zbog tjelesne neaktivnosti. Utvrđen je pandemijski rast tjelesne neaktivnosti, posebno u urbanim sredinama, gdje sjedenje zapravo postaje svakodnevica. Stoga je i Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije, koje i inače provodi niz aktivnosti u cilju promicanja zdravih navika, odlučilo i ovom akcijom pokrenuti što više građana svih generacija.

Cilj je do 2020. imati novih 600.000 tjelesno aktivnih građana u Hrvatskoj. Sve počinje 29. rujna kada će u sklopu Svjetskog dana srca zainteresirani ispred Gradskog kazališta Zorin doma od 10 sati moći izmeriti šećer, tlak, indeks tjelesne mase i ostalo, a zaplesat će i mališani vrtića Karlovac i Četiri rijeke.

Vježbati svaki dan

"Svjedoci smo koliko se krećemo sada, a koliko smo se kretali u djetinjstvu. Minimum je tri puta tjedno dobro se ‘oznojiti’, ali najbolje je vježbati svaki dan" – poručio je ravnatelj Zavoda dr. Boško Milanković.

Karlovac je vježbanjem, točnije plesom već najavio izvrstan MOVE Week flashmobom koji je održan u nedjelju, 21. rujna, a na tiskovnoj konferenciji uoči početka MOVE Weeka sudjelovali su:
mr.sc.Boško Milanković,dr.med. – ravanatelj Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije

Biserka Hranilović,dr.med.-pomoćnik ravantelja za kvalitetu Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije ( koordinator aktivnosti MW u Karlovačkoj županiji)

Biserka Matasić, prof kineziolog-Poliklinika Suvag Karlovac

Đuro Batinić- kineziolog, tajnik Karlovačkog društva za sportsku rekreaciju „ Sport za sve“

Nakon  konferencije bio je zanimljiv neformalni razgovor s novinarima koji su izrazili pozitivno mišljenje o uključivanju Karlovca u navedenu kampanju, kao i pohvale na pripremljenim aktivnostima.